W Narodowe Święto Niepodległości Fundacja Vivat Polonia organizuje po raz dziesiąty „Dzień Kuchni Polskiej”. Restauracje i kawiarnie z całej Polski będą serwować 11 listopada tradycyjne polskie potrawy i desery. W tym roku akcję poprzedzi piknik kulinarny w Płocku.
„Dzień Kuchni Polskiej" jest wspólne, radosne świętowanie rocznicy odzyskania niepodległości w trakcie spotkań w gronie rodzinnym i przyjaciół, a zarazem promowanie tradycyjnej, rodzimej kuchni, jak choćby rosołu z gęsiny. Chcemy, aby było to największe polskie przyjęcie urodzinowe. Obchodzimy przecież kolejną rocznicę narodzin Polski - mówi prezes Fundacji Vivat Polonia Cezary Supeł.
W trakcie dotychczasowych edycji „Dnia Kuchni Polskiej” uczestniczyły w niej restauracje, kawiarnie, cukiernie i pizzerie, oprócz Płocka, również z innych miast Polski, w tym z Warszawy, Łodzi, Sokołowa Podlaskiego, Pułtuska czy Wejherowa, a także z zagranicy - z Chicago w USA i z Żytomierza na Ukrainie.
W tym roku Dzień Kuchni Polskiej będzie online a jedzenie na wynos lub na dowóz.